<< Chapter < Page Chapter >> Page >
En præsentation af nogle af de nordiske guder, til 3. klassetrin.

De nordiske guder

En præsentation af nogle af de vigtigste nordiske guder i nordisk mytologi.

Odin

Odin er gudernes og menneskenes fader. Han er en høj, gammel og skægget mand, med kun ét øje. Det andet øje byttede han væk, for at få lov til at drikke af mimers brønd og dermed blive den klogeste af guderne. På Odins skuldre sidder ravnene Hugin og Munin, som hvisker nyheder til ham fra hele verden. Når Odin rejser hos menneskene bruger han altid forklædning og falske navne. Odin har en ottebenet hest som hedder Sleipner. Sleipner kan ride på land, vand, og i luften.

Frigg

Frigg er Odins kone og sammen har de 6 sønner og én datter. Frigg er gudinde for ægteskabet og moderskabet, hvor hun bl.a. hjælper kvinder der skal føde. Hun er synsk, og ved derfor alt hvad der skal ske i fremtiden, men hun fortæller det ikke til nogen.

Thor

Thor er søn af Odin og jættekvinden Jord, og er den mægtige tordengud. Han er gift med Sif, og har 2 børn. Thor ejer tre magiske ting, som han bruger i kampen mod jætterne. Mest berømt er hammeren Mjølner, som altid rammer, og derefter vender tilbage til Thor. Den anden er Thors styrkebælte, som fordobler hans kræfter. Den sidste er de jernhandsker Thor har på hænderne, når han skal gribe Mjølner. Thor har altid travlt med at bekæmpe jætterne, og når han kører i sin stridsvogn, som er trukket af hans 2 gedebukke, gnistrer lynene fra gedebukkenes hove og vognens rumlen genlyder som torden over Midgård. Thors værste fjende er Midgårdsormen.

Sif

Sif er gift med Thor, og sammen har de 2 børn.

Balder

Er søn af Odin og Frigg, og er gud for lyset, retfærdighed, renhed og skønhed. Han er gift med Nanna, og sammen har de én søn. Balder bliver skudt og dræbt af en pil lavet af mistelten, som hans blinde bror Hoder, bliver narret til at affyre mod Balder.

Hoder

Hoder er Odin og Friggs blinde søn. Han bedømmer folk på deres indre værdier. Hoder bliver dræbt af sin halvbroder Vali.

Frej

Frej er frugtbarhedsgud. Han har magten over regn, solskin, og markernes afgrøder, hvilket er grunden til at alle bønder husker at ofre til ham.

Freja

Freja er Frejs søster. Hun er kærligheds- og frugtbarhedsgudinde og hun bor på sin gård Folkvang, hvor hun modtager halvdelen af de døde krigere - Den anden halvdel kommer i valhal.

Brage

Brage er søn af Odin og skjaldegud - dvs. gud for digtning, musik og veltalenhed. Han spiller på sin harpe dagen lang.

Ydun

Ydun er gift med Brage, og er den kvindelige gud der vogter over gudernes magiske æbler. Guderne bliver ligesom mennesker gamle og kan dø, men hvis bare de spiser af Yduns æbler, bliver de unge igen.

Heimdal

Heimdal er gudernes vogter og søn af 9 jætte-søstre. Han bevogter broen Bifrost, som fører fra Midgård op til Asgård. Han sover aldrig, og hører så godt at han kan høre græsset gro. Han kan se meget langt frem og han ser lige så godt om natten, som om dagen.

Tyr

Tyr er krigsgud og søn af jætten Hymer. Han giver lov og orden, og anses for den gud der opretholder universet. Han er lige så stor en kriger som Thor, og anses for at være den modigste af alle aserne. Tyr mangler sin højre hånd, fordi han som den eneste af aserne turde anbringe sin hånd i Fenrisulvens mund, da den skulle lænkes.

Loke

Loke er halvt gud og halvt jætte, og bor i Asgård. Han er gudernes kloge og snarrådige hjælper, men han er samtidig også skyld i mange af deres problemer. Loke har 3 hemmelige børn med jættekvinden Angerboda: Fenrisulven, Midgårdsormen, og Hel. Guderne mister tålmodigheden med Loke da han er skyld i at Hoder dræber Balder. Derfor lænker de ham til et bjerg i Udgård, hvor han står med 3 store sten om halsen, maven og om knæene, så han ikke kan røre sig. Ovenover ham har guderne anbragt en slange, som drypper gift ned på Lokes hoved. Lokes kone holder dog et kar over for at opfange giften, men når det skal tømmes, rammer giften Lokes hoved, og gør at han vrider sig i smerte, så hele bjerget ryster. Dette siges at være forklaringen på jordskælv.

Fenrisulven

Den er født i Udgård, men bliver som lille hentet til Asgård. Her vokser den sig så stor og glubsk, at Tyr er den eneste der kan komme i nærheden af den.

Midgårdsormen

Er en kæmpeslange der ligger i verdenshavet og omgiver Midgård(jorden). Den er så stor at den når hele vejen rundt og bider sig selv i halen. Når den bevæger sig er den skyld i kæmpe stormfloder. Ligesom Fenrisulven er den vokset op i Asgård, men da den er blevet for stor smider Thor den i havet for at drukne den - hvis han dræber den på land, vil dens blod/gift nemlig dræbe alle.

Hugin og munin

Er de 2 ravne der altid er sammen med Odin. Hver morgen flyver de ud for at høre nyt fra hele verden, og flyver hjem for at fortælle Odin om det.

Hel

Hel bevogter dødsriget Niflheim ved ask Yggdrasil's rødder, hvor hun hersker over 9 verdener for de døde. Det er kun mennesker der er døde af sygdom eller alderdom der ender hos Hel. Hun er selv halvt levende og halvt død, og når nogen beder hende om mad får de sat fadet "hunger" foran sig og ved siden af ligger kniven "sult".

Yggdrasil

Yggdrasil er verdenstræet, som går igennem gudernes, menneskenes, og jætternes verden. Nede ved træets rødder bor tre norner, som er dem der bestemmer over menneskenes liv. Ved Yggdrasils rødder bor også den vise gamle mand mimer, der bevogter sin brønd.

Opgaver

1. Søg på nettet efter billeder af guderne og deres verden. Tegn så mindst 4 af guderne.

2. Nogle af guderne er jo i familie med hinanden. Prøv at lave et stamtræ over guderne og deres børn.

Kilder

http://www.aerenlund.dk/mytologi/nordiske_guder.html

http://www.skoletjenesten.dk

http://da.wikipedia.org/wiki/Nordisk_mytologi

Questions & Answers

are nano particles real
Missy Reply
yeah
Joseph
Hello, if I study Physics teacher in bachelor, can I study Nanotechnology in master?
Lale Reply
no can't
Lohitha
where we get a research paper on Nano chemistry....?
Maira Reply
nanopartical of organic/inorganic / physical chemistry , pdf / thesis / review
Ali
what are the products of Nano chemistry?
Maira Reply
There are lots of products of nano chemistry... Like nano coatings.....carbon fiber.. And lots of others..
learn
Even nanotechnology is pretty much all about chemistry... Its the chemistry on quantum or atomic level
learn
Google
da
no nanotechnology is also a part of physics and maths it requires angle formulas and some pressure regarding concepts
Bhagvanji
hey
Giriraj
Preparation and Applications of Nanomaterial for Drug Delivery
Hafiz Reply
revolt
da
Application of nanotechnology in medicine
has a lot of application modern world
Kamaluddeen
yes
narayan
what is variations in raman spectra for nanomaterials
Jyoti Reply
ya I also want to know the raman spectra
Bhagvanji
I only see partial conversation and what's the question here!
Crow Reply
what about nanotechnology for water purification
RAW Reply
please someone correct me if I'm wrong but I think one can use nanoparticles, specially silver nanoparticles for water treatment.
Damian
yes that's correct
Professor
I think
Professor
Nasa has use it in the 60's, copper as water purification in the moon travel.
Alexandre
nanocopper obvius
Alexandre
what is the stm
Brian Reply
is there industrial application of fullrenes. What is the method to prepare fullrene on large scale.?
Rafiq
industrial application...? mmm I think on the medical side as drug carrier, but you should go deeper on your research, I may be wrong
Damian
How we are making nano material?
LITNING Reply
what is a peer
LITNING Reply
What is meant by 'nano scale'?
LITNING Reply
What is STMs full form?
LITNING
scanning tunneling microscope
Sahil
how nano science is used for hydrophobicity
Santosh
Do u think that Graphene and Fullrene fiber can be used to make Air Plane body structure the lightest and strongest. Rafiq
Rafiq
what is differents between GO and RGO?
Mahi
what is simplest way to understand the applications of nano robots used to detect the cancer affected cell of human body.? How this robot is carried to required site of body cell.? what will be the carrier material and how can be detected that correct delivery of drug is done Rafiq
Rafiq
if virus is killing to make ARTIFICIAL DNA OF GRAPHENE FOR KILLED THE VIRUS .THIS IS OUR ASSUMPTION
Anam
analytical skills graphene is prepared to kill any type viruses .
Anam
Any one who tell me about Preparation and application of Nanomaterial for drug Delivery
Hafiz
what is Nano technology ?
Bob Reply
write examples of Nano molecule?
Bob
The nanotechnology is as new science, to scale nanometric
brayan
nanotechnology is the study, desing, synthesis, manipulation and application of materials and functional systems through control of matter at nanoscale
Damian
Is there any normative that regulates the use of silver nanoparticles?
Damian Reply
what king of growth are you checking .?
Renato
how did you get the value of 2000N.What calculations are needed to arrive at it
Smarajit Reply
Privacy Information Security Software Version 1.1a
Good
Got questions? Join the online conversation and get instant answers!
Jobilize.com Reply

Get Jobilize Job Search Mobile App in your pocket Now!

Get it on Google Play Download on the App Store Now
Source:  OpenStax, Nordisk mytologi - historier og øvelser til 3.klasse. OpenStax CNX. Oct 25, 2011 Download for free at http://cnx.org/content/col11372/1.1
Google Play and the Google Play logo are trademarks of Google Inc.

Notification Switch

Would you like to follow the 'Nordisk mytologi - historier og øvelser til 3.klasse' conversation and receive update notifications?

Ask