<< Chapter < Page Chapter >> Page >
En præsentation af nogle af de nordiske guder, til 3. klassetrin.

De nordiske guder

En præsentation af nogle af de vigtigste nordiske guder i nordisk mytologi.

Odin

Odin er gudernes og menneskenes fader. Han er en høj, gammel og skægget mand, med kun ét øje. Det andet øje byttede han væk, for at få lov til at drikke af mimers brønd og dermed blive den klogeste af guderne. På Odins skuldre sidder ravnene Hugin og Munin, som hvisker nyheder til ham fra hele verden. Når Odin rejser hos menneskene bruger han altid forklædning og falske navne. Odin har en ottebenet hest som hedder Sleipner. Sleipner kan ride på land, vand, og i luften.

Frigg

Frigg er Odins kone og sammen har de 6 sønner og én datter. Frigg er gudinde for ægteskabet og moderskabet, hvor hun bl.a. hjælper kvinder der skal føde. Hun er synsk, og ved derfor alt hvad der skal ske i fremtiden, men hun fortæller det ikke til nogen.

Thor

Thor er søn af Odin og jættekvinden Jord, og er den mægtige tordengud. Han er gift med Sif, og har 2 børn. Thor ejer tre magiske ting, som han bruger i kampen mod jætterne. Mest berømt er hammeren Mjølner, som altid rammer, og derefter vender tilbage til Thor. Den anden er Thors styrkebælte, som fordobler hans kræfter. Den sidste er de jernhandsker Thor har på hænderne, når han skal gribe Mjølner. Thor har altid travlt med at bekæmpe jætterne, og når han kører i sin stridsvogn, som er trukket af hans 2 gedebukke, gnistrer lynene fra gedebukkenes hove og vognens rumlen genlyder som torden over Midgård. Thors værste fjende er Midgårdsormen.

Sif

Sif er gift med Thor, og sammen har de 2 børn.

Balder

Er søn af Odin og Frigg, og er gud for lyset, retfærdighed, renhed og skønhed. Han er gift med Nanna, og sammen har de én søn. Balder bliver skudt og dræbt af en pil lavet af mistelten, som hans blinde bror Hoder, bliver narret til at affyre mod Balder.

Hoder

Hoder er Odin og Friggs blinde søn. Han bedømmer folk på deres indre værdier. Hoder bliver dræbt af sin halvbroder Vali.

Frej

Frej er frugtbarhedsgud. Han har magten over regn, solskin, og markernes afgrøder, hvilket er grunden til at alle bønder husker at ofre til ham.

Freja

Freja er Frejs søster. Hun er kærligheds- og frugtbarhedsgudinde og hun bor på sin gård Folkvang, hvor hun modtager halvdelen af de døde krigere - Den anden halvdel kommer i valhal.

Brage

Brage er søn af Odin og skjaldegud - dvs. gud for digtning, musik og veltalenhed. Han spiller på sin harpe dagen lang.

Ydun

Ydun er gift med Brage, og er den kvindelige gud der vogter over gudernes magiske æbler. Guderne bliver ligesom mennesker gamle og kan dø, men hvis bare de spiser af Yduns æbler, bliver de unge igen.

Heimdal

Heimdal er gudernes vogter og søn af 9 jætte-søstre. Han bevogter broen Bifrost, som fører fra Midgård op til Asgård. Han sover aldrig, og hører så godt at han kan høre græsset gro. Han kan se meget langt frem og han ser lige så godt om natten, som om dagen.

Tyr

Tyr er krigsgud og søn af jætten Hymer. Han giver lov og orden, og anses for den gud der opretholder universet. Han er lige så stor en kriger som Thor, og anses for at være den modigste af alle aserne. Tyr mangler sin højre hånd, fordi han som den eneste af aserne turde anbringe sin hånd i Fenrisulvens mund, da den skulle lænkes.

Loke

Loke er halvt gud og halvt jætte, og bor i Asgård. Han er gudernes kloge og snarrådige hjælper, men han er samtidig også skyld i mange af deres problemer. Loke har 3 hemmelige børn med jættekvinden Angerboda: Fenrisulven, Midgårdsormen, og Hel. Guderne mister tålmodigheden med Loke da han er skyld i at Hoder dræber Balder. Derfor lænker de ham til et bjerg i Udgård, hvor han står med 3 store sten om halsen, maven og om knæene, så han ikke kan røre sig. Ovenover ham har guderne anbragt en slange, som drypper gift ned på Lokes hoved. Lokes kone holder dog et kar over for at opfange giften, men når det skal tømmes, rammer giften Lokes hoved, og gør at han vrider sig i smerte, så hele bjerget ryster. Dette siges at være forklaringen på jordskælv.

Fenrisulven

Den er født i Udgård, men bliver som lille hentet til Asgård. Her vokser den sig så stor og glubsk, at Tyr er den eneste der kan komme i nærheden af den.

Midgårdsormen

Er en kæmpeslange der ligger i verdenshavet og omgiver Midgård(jorden). Den er så stor at den når hele vejen rundt og bider sig selv i halen. Når den bevæger sig er den skyld i kæmpe stormfloder. Ligesom Fenrisulven er den vokset op i Asgård, men da den er blevet for stor smider Thor den i havet for at drukne den - hvis han dræber den på land, vil dens blod/gift nemlig dræbe alle.

Hugin og munin

Er de 2 ravne der altid er sammen med Odin. Hver morgen flyver de ud for at høre nyt fra hele verden, og flyver hjem for at fortælle Odin om det.

Hel

Hel bevogter dødsriget Niflheim ved ask Yggdrasil's rødder, hvor hun hersker over 9 verdener for de døde. Det er kun mennesker der er døde af sygdom eller alderdom der ender hos Hel. Hun er selv halvt levende og halvt død, og når nogen beder hende om mad får de sat fadet "hunger" foran sig og ved siden af ligger kniven "sult".

Yggdrasil

Yggdrasil er verdenstræet, som går igennem gudernes, menneskenes, og jætternes verden. Nede ved træets rødder bor tre norner, som er dem der bestemmer over menneskenes liv. Ved Yggdrasils rødder bor også den vise gamle mand mimer, der bevogter sin brønd.

Opgaver

1. Søg på nettet efter billeder af guderne og deres verden. Tegn så mindst 4 af guderne.

2. Nogle af guderne er jo i familie med hinanden. Prøv at lave et stamtræ over guderne og deres børn.

Kilder

http://www.aerenlund.dk/mytologi/nordiske_guder.html

http://www.skoletjenesten.dk

http://da.wikipedia.org/wiki/Nordisk_mytologi

Questions & Answers

Is there any normative that regulates the use of silver nanoparticles?
Damian Reply
what king of growth are you checking .?
Renato
What fields keep nano created devices from performing or assimulating ? Magnetic fields ? Are do they assimilate ?
Stoney Reply
why we need to study biomolecules, molecular biology in nanotechnology?
Adin Reply
?
Kyle
yes I'm doing my masters in nanotechnology, we are being studying all these domains as well..
Adin
why?
Adin
what school?
Kyle
biomolecules are e building blocks of every organics and inorganic materials.
Joe
anyone know any internet site where one can find nanotechnology papers?
Damian Reply
research.net
kanaga
sciencedirect big data base
Ernesto
Introduction about quantum dots in nanotechnology
Praveena Reply
what does nano mean?
Anassong Reply
nano basically means 10^(-9). nanometer is a unit to measure length.
Bharti
do you think it's worthwhile in the long term to study the effects and possibilities of nanotechnology on viral treatment?
Damian Reply
absolutely yes
Daniel
how to know photocatalytic properties of tio2 nanoparticles...what to do now
Akash Reply
it is a goid question and i want to know the answer as well
Maciej
characteristics of micro business
Abigail
for teaching engĺish at school how nano technology help us
Anassong
Do somebody tell me a best nano engineering book for beginners?
s. Reply
there is no specific books for beginners but there is book called principle of nanotechnology
NANO
what is fullerene does it is used to make bukky balls
Devang Reply
are you nano engineer ?
s.
fullerene is a bucky ball aka Carbon 60 molecule. It was name by the architect Fuller. He design the geodesic dome. it resembles a soccer ball.
Tarell
what is the actual application of fullerenes nowadays?
Damian
That is a great question Damian. best way to answer that question is to Google it. there are hundreds of applications for buck minister fullerenes, from medical to aerospace. you can also find plenty of research papers that will give you great detail on the potential applications of fullerenes.
Tarell
what is the Synthesis, properties,and applications of carbon nano chemistry
Abhijith Reply
Mostly, they use nano carbon for electronics and for materials to be strengthened.
Virgil
is Bucky paper clear?
CYNTHIA
carbon nanotubes has various application in fuel cells membrane, current research on cancer drug,and in electronics MEMS and NEMS etc
NANO
so some one know about replacing silicon atom with phosphorous in semiconductors device?
s. Reply
Yeah, it is a pain to say the least. You basically have to heat the substarte up to around 1000 degrees celcius then pass phosphene gas over top of it, which is explosive and toxic by the way, under very low pressure.
Harper
Do you know which machine is used to that process?
s.
how to fabricate graphene ink ?
SUYASH Reply
for screen printed electrodes ?
SUYASH
What is lattice structure?
s. Reply
of graphene you mean?
Ebrahim
or in general
Ebrahim
in general
s.
Graphene has a hexagonal structure
tahir
On having this app for quite a bit time, Haven't realised there's a chat room in it.
Cied
what is biological synthesis of nanoparticles
Sanket Reply
how did you get the value of 2000N.What calculations are needed to arrive at it
Smarajit Reply
Privacy Information Security Software Version 1.1a
Good
Got questions? Join the online conversation and get instant answers!
Jobilize.com Reply

Get the best Algebra and trigonometry course in your pocket!

Source:  OpenStax, Nordisk mytologi - historier og øvelser til 3.klasse. OpenStax CNX. Oct 25, 2011 Download for free at http://cnx.org/content/col11372/1.1
Google Play and the Google Play logo are trademarks of Google Inc.

Notification Switch

Would you like to follow the 'Nordisk mytologi - historier og øvelser til 3.klasse' conversation and receive update notifications?

Ask